GreeStory

מוזיאון הפולקלור "נרנציס-איוואזיס

סיור שמע

1. כניסה

ברוכים הבאים לאחוזת נראנזיס אייבאזיס, אוצר על-זמני השוכן בלב קסטוריה. כשאתם עומדים מול דלתות האלון המרשימות הללו, דמיינו את אינספור הסיפורים שהן ראו מאז המאה ה-17. האחוזה, שכיום משמשת כמוזיאון לפולקלור, מזמינה אתכם לחזור אחורה בזמן ולחקור עולם שבו ההיסטוריה והמסורת משתלבות זו בזו.

הניחו בעדינות את ידכם על העץ הקר והעתיק של הדלת. הרגישו את המרקם של התחריטים המורכבים, את המשקל של מאות השנים מתחת לאצבעותיכם. מעליכם, הניצוץ הרך של פעמון הברונזה מרמז על קבלות הפנים החמות שהתרחשו כאן בעבר.

כדי להתחיל את המסע, פשוט סרקו את הברקוד. זה יהיה המדריך שלכם, יחשוף את הסודות של כל חדר, כל חפץ, וכל סיפור שנישמר בין קירות אלו.

האם אתם מוכנים לצאת להרפתקה דרך הזמן? היכנסו פנימה, ותנו לסיפורים להתגלות.

2. מבוא ורקע

כשאתם חוצים את הסף אל תוך האחוזה, האווירה משתנה. האוויר נושא ריח עדין של עץ עתיק והדים רחוקים של צחוק ושיחות. אור השמש חודר דרך החלונות ויוצר דפוסים עדינים על רצפת האבן.

“אתם עומדים כעת במקום שבו ההיסטוריה חיה ונושמת. אחוזת נראנזיס אייבאזיס היא לא רק בית; היא סיפור חי של רוח העמידות של קסטוריה בתקופת כיבוש טורקיה במאה השבע עשרה.

דמיינו תקופה שבה הרחובות שמחוץ לאחוזה היו מלאים בסוחרים. ומשפחות המתאימות עצמן למציאות החדשה. תושבי קסטוריה, שנאלצו להתמודד עם אתגרים, הפכו את הקושי להזדמנות ליצור משהו מתמשך.

האחוזה הזו היא עדות לתבונה זו. היא נבנתה כמו טירה. קירות האבן העבים סיפקו ביטחון, בעוד הקישוטים שיקפו אהבה ליופי ולתרבות.

במרכז הסיפור, עומדות שתי משפחות: משפחת אייבאזיס ומשפחת חונדרויאניס. משפחת אייבאזיס, סוחרי פרווה בולטים, הביאה עושר וחיבורים בינלאומיים לקסטוריה. דמיינו את “דמטריוס אייבאזיס”, איש חזון, צועד באותם אולמות, מדבר על נתיבי מסחר וחדשנות בתעשיית הפרווה.

“טסיה חונדרויאניס”, האמא של המשפחה, הידועה בחוזק ובחסד שלה. נוכחותה מורגשת ברחבי האחוזה, מהגינה המטופחת בקפידה ועד החום שממלא כל חדר. כאשר הבת שלה, “תיאודורה”, נישאה ל”דמטריוס”, שני ייחוסים השתלבו, והבית הזה הפך לסמל של אחדות.

בכל חדר תראו שכבות שונות מחייהם: שמחה, אתגר, והמסורת היקרה להם. תראו כיצד התאימו את ביתם לצרכי זמנם תוך שהם שומרים על החוטים התרבותיים שהגדירו אותם.

לפניכם נמצא אולם הכניסה, המקום שבו התחיל היומיום באחוזה. כל צעד שאתם עושים יקרב אתכם ללב סיפורם.

3. אולם כניסה

כשאתם בתוך אולם הכניסה, אתם מיד חשים את הדופק של האחוזה. החדר מרווח, עם תקרות גבוהות הנתמכות בקורות עץ חזקות. הרצפה מרוצפת בלוחות אבן שחוקות בעקבות דורות של צעדים.

“עצמו לרגע את העיניים ודמיינו את הפעילות התוססת שפקדה פעם את החלל הזה. ילדים רצים, צחוקם מהדהד. אנשים נושאים סלסלות עם תוצרת טרייה מהגינה, ריח הפירות הבשלים מתערבב עם ניחוח הבישולים.

מימינכם, יש דלת כבדה המובילה למרתף המזון. משמאלכם, דלת נוספת נפתחת למרתף היין. אלו היו העורקים של משק הבית, שדאגו תמיד להמשפחה ולאורחים.

מעל דלת הכניסה הראשית תלוי פעמון הברונזה שראיתם קודם. דמיינו אותו מצלצל בעדינות כשחברים וקרובי משפחה הגיעו, ביקוריהם מביאים חדשות וסיפורים מרחוק.

דלת האלון העבה שעברתם לא הייתה רק כניסה; היא הייתה שומרת. בזמנים לא בטוחים, היא עמדה כמחסום בפני העולם שבחוץ, המסגרת המוצקה והמנעול המורכב שלה הציעו גם ביטחון וגם קבלת פנים חמה לאנשים שהוזמנו פנימה.

האולם הזה היה יותר ממעבר; הוא היה הלב הפועם של הבית. הוא חיבר בין ההיבטים של חיי היומיום לבין החום של המפגשים המשפחתיים. מכאן, קולות השיחות היו נשמעים עולים במדרגות, מתערבבים עם צלילי המוזיקה במהלך חגיגות.

כשאתם עומדים כאן, קחו רגע לספוג את האנרגיה של המקום הזה. הרגישו את הקרירות של האבן תחת רגליכם, את החוזק של הקירות סביבכם. דמיינו את תחושת הנוחות והביטחון שהמשפחה הרגישה בתוך הקירות הללו.

4. מרתף מזון

לאחר ירידה בכמה מדרגות, אתם נכנסים למרתף המזון, או כפי שנקרא באהבה “Kelari”. האוויר כאן קריר יותר, נוגע בריחות אדמתיים של גרעינים ועשבי תיבול. אור רך חודר מבעד לחלון קטן, מטיל צללים עדינים על מגוון הכלים המסתדרים לאורך הקירות.

“דמיינו את המדפים מלאים במיכלי עץ ובכדים מחרס, כל אחד מהם מסומן ונאטם בקפידה. כאן, המשפחה איכסנה את עיקרי התזונה שלהם—שמן זית מבריק, חיטה המוכנה לטחינה לקמח, וצנצנות של דבש שנאסף מכוורותיהם.

בפינה אחת עומדת מחבצה מעץ, שחוקה וחלקה משנות השימוש הרבות. דמיינו את טסיה או תיאודורה מחבצות חמאה. חוטים של עשבי תיבול מיובשים תלויים מהתקרה—נענע, קמומיל ואורגנו—ממלאים את החדר בניחוחם הריחני.

המרתף הזה היה אוצר של הזנה וסמל לעצמאות. המשפחה התגאתה ביכולתה לדאוג לעצמה, תוך שימור השפע של כל עונה כדי לשרוד את השנה כולה.

חשבו על המאמץ והדאגה שהושקעו בתחזוקת המקום הזה. זה לא היה רק עניין של אחסון מזון; זה היה להבטיח את רווחת כולם בבית. בחורפים קשים או בתקופות מחסור, המרתף הזה היה מקור לנחמה ולביטחון.

כשאתם מתקדמים בחדר, ייתכן שתבחינו בפינה קטנה שבה נשמרים צנצנות של שימורים—ריבת חבושים, ענבים, וירקות כבושים, כל אחד מהם עדות למסורות הקולינריות של המשפחה.”

5. מרתף יין

כעת אתם נכנסים למרתף היין, מקלט חשוך למחצה שבו הזמן נדמה כאילו נעצר. לפניכם חביות גדולות אשר שימשו לאיחסון היין של המשפחה.

“דמיינו את הריח החמים של ענבים תוססים עוטף אתכם. זה היה מקום של עבודה וגם של ציפייה. כל חבית מחזיקה לא רק יין, אלא את המהות של מפגשים שעדיין לא התרחשו—חתונות וארוחות חגיגיות שבהן היין היה נשפך בחופשיות.

במרכז החדר עומד מכבש יין קטן, המנגנון שלו פשוט אך יעיל. דמיינו את בני המשפחה מועכים את הענבים מהגפנים שלהם, המיץ היה זורם לתוך מיכלים לתסיסה. צחוק וסיפורים היו מלווים את העבודה הזו, הופכים את המאמץ לחגיגה.

היין היה סמל לאירוח, מתנה לאורחים, ומרכז חיי הקהילה. יין השמש, התוצר המיוחד של המשפחה, התיישן לשלמות, וטעמיו השתפרו עם הזמן.

דמיינו את הרגעים שבהם דמטריוס היה בוחר בקבוק יין, אולי אחד שהונח שם לפני שנים לכבוד לידת ילד, ועכשיו מוכן להיפתח לאירוע מיוחד.

המרתף הזה הוא מאגר של סבלנות ואומנות. כל בקבוק מספר סיפור, כל חבית נושאת את הבטחה לשימחה.”

6. מקום ללישה של לחם (זימוטרי)

אתם נכנסים “לזימוטארי” – חדר האפייה, חדר מלא באור רך ובריח הנעים והמרגיע של קמח. האווירה כאן היא של חום ביתי וטיפוח.

“דמיינו את תיאודורה ובנותיה מתאספות סביב שוקת הלישה הגדולה מעץ, ידיהן מכוסות בקמח כשהן מעבדות את הבצק.

על הקיר תלויים מערוכים ומטבעות עץ שונים, כל אחד מהם נושא עיצובים מורכבים המשמשים להטבעת כיכרות מיוחדות לטקסים דתיים או לאירועים חגיגיים. המטבעות נחרטו בקפידה, מציגים סמלים של אמונה ומסורת.

תהליך הכנת הלחם היה יותר ממשימה; הוא היה טקס. פעולת ההפיכה של חומרים פשוטים לכיכרות מזינות קישרה את המשפחה לאבותיהם ולאדמה שסיפקה להם.

דמיינו את הציפייה כאשר הבצק תופח ומכוסה במטלית פשתן שרקומה בידיה של סבתא. חום החדר עוזר לתהליך ההתפחה, כשהשמרים ‘נושמים’ חיים לתוך הבצק.

כשהבצק מוכן, הכיכרות היו נלקחות לתנור החיצוני או נאפות כאן באח, ממלאות את האוויר בריח שאין לעמוד בפניו, שמושך אליו ילדים ומבוגרים כאחד.

הלחם היה אבן הפינה של כל ארוחה, סמל לאירוח ולפרנסה. לחלוק לחם היה לחלוק חיים.”

7. מרתף לאחסון דלק

זהו המרתף לאחסון דלק. חדר קריר ויבש, עם ערימות עצים מסודרות בקפידה וצרורות של גזרי עץ מאורגנים ביסודיות.

“דמיינו את המאמץ שנדרש כדי להתכונן לחורפים הארוכים בקסטוריה. בני המשפחה היו מבלים ימים רבים בכריתת עצים, דואגים לכך שהבית יישאר חם ומצויד היטב.

עצי הגפן שימשו למטרה כפולה—הם נכרתו מהכרם לאחר הבציר ושימשו כחומר בעירה מצוין, וגם הזכירו למשפחה את המחזוריות של עבודתם.

דמיינו את הסיפוק בידיעה, שלא משנה כמה סופות יהיו בחוץ, האש בתוך קמינים תשמור על הקור הרחק מהבית. פצפוץ העצים, זוהר הגחלים—אלו היו הנחמות שהפכו בית למקלט חם במהלך חודשי החורף הקרים.

האיחסון הזה לא היה רק עניין של פרקטיות; הוא היה ביטוי לחזון ולעבודה.”

8.האורווה

כשאתם נכנסים לאורווה, ריח הקש וקולות עדינים של חיות מהעבר מקבלים את פניכם. קרני שמש חודרות דרך חלונות קטנים, מאירות את התאים שבהם היו פעם בעלי החיים של המשפחה.

“דמיינו פרה עדינה מסובבת את ראשה כדי להתבונן בכם. אולי חמור שממתין לתשומת לב או פינוק.

האורווה שיכנה בעלי חיים שהיו חיוניים לפרנסת המשפחה: הפרות סיפקו חלב, חמאה וגבינה. הכבשים העניקו צמר לטווייה ואריגה. החמורים והסוסים היו הכרחיים לתחבורה ולעבודות בשדות.

דמיינו ילדים צעירים עוזרים במטלות, לומדים אחריות כשהם מאכילים את בעלי החיים ומנקים את התאים. הקשר בין המשפחה לבעלי החיים שלהם היה קשר של תלות הדדית וטיפול.

האורווה הייתה יותר ממקום פונקציונלי; זה היה מקום שבו נצפו מקרוב מחזורי הטבע והחיים.”

9. החצר החיצונית

כשאתם יוצאים לחצר החיצונית, אתם מרגישים את השמיים הפתוחים ואת הצבעים היפים של הטבע. השביל מאבן מתחת לרגליכם חם מהשמש, ומוביל אתכם למקום נעים ושקט.

“דמיינו גפנים מטפסות מעל ראשכם, עלים יוצרים צל קליל שמסנן את אור השמש. אשכולות ענבים תלויים, מחכים להיות מוכנים לקראת סוף העונה.

מסביב, פרחים פורחים בצבעים מרהיבים—ורדים, ציפורני חתול ויסמין ריחני, שמושכים פרפרים וציפורים קטנות. קירות אבן נמוכים מקיפים את החצר, נותנים תחושה של פרטיות וביטחון.

החצר הזו הייתה כמו סלון חיצוני למשפחה, מקום שבו יכלו לנוח אחרי יום העבודה. דמיינו את טסיה יושבת על ספסל, רוקמת בזמן שהיא שומעת את נכדיה צוחקים ומשחקים לידה.

בערבים, המשפחה הייתה מתאספת כאן לצפות בשקיעה, כשהשמים צבועים בכתום וורוד ומשתקפים באגם הקרוב. הם היו מספרים סיפורים, שרים שירים, ושוכחים מהדאגות של היום.

החצר הייתה גם שימושית. עציצים עם בזיליקום וטימין גדלו ליד המטבח, מוכנים לשימוש בארוחות. בפינה הייתה באר שהביאה מים טריים, מושלמת לימים חמים.

תוכלו להרגיש כאן את החיבור בין הבית לטבע. החצר הזו מראה כמה המשפחה העריכה יופי ואיך הם ידעו להפיק תועלת מהאדמה.”

10. מטבח החוץ

ליד החצר נמצא המטבח החיצוני, מבנה פתוח שמלא בזיכרונות של מאכלים טעימים. הגג מספק צל, נתמך בעמודי עץ חזקים שעליהם מטפסים גפנים.

“דמיינו את הפעילות התוססת בזמן עונת הקציר. תנורי החרס הגדולים לוהטים, ריח של לחם ופשטידות מתפשט באוויר. סירים עם רטבים ותבשילים מבעבעים מעל האש, מנוהלים בזהירות על ידי נשות הבית.

בפינה אחת, דודי נחושת מבריקים באור השמש, משמשים לזיקוק משקה מסורתי מענבים. דמיינו את דמטריוס משגיח על התהליך, מבטיח שהטעמים יהיו מושלמים.

המטבח הזה היה מקום של מאמץ משותף ושמחה. הבישול כאן לא היה רק אמנות אלא גם אירוע חברתי. המתכונים עברו מדור לדור, וכל מנה נושאת עמה את ההיסטוריה והאהבה של המשפחה.

דמיינו את השולחן הארוך, מלא בירקות טריים מהגינה, סלי פירות וזרי עשבי תיבול. הצבעים והריחות יוצרים חגיגה לחושים עוד לפני שהאוכל מגיע לשולחן.

כששמש מתחילה לשקוע, המשפחה מתאספת לארוחה, אוכלת את התוצרת שלה, תחת השמיים הגדולים, עם קולות הטבע ברקע.”

11. האבגאטי (אזור שפת האגם)

למרות שאנחנו לא יכולים לגשת לאגם מתוך הבית כיום, עצמו את עיניכם ותנו לדמיון שלכם לקחת אתכם אל שפת אגם אורסטיאדה כפי שהיה פעם.

“דמיינו מזח אבן המשתרע בעדינות לתוך המים הצלולים והמבריקים. פני האגם משקפים את השמיים, את העננים ואת גווני הזהב של הזריחה או השקיעה.

עצים גבוהים של צפצפה מתיישרים לאורך הגדה, עליהם מלחשים סודות כשהרוח עוברת דרכם. בקצה המים, פרחי בר וקנים מתנועעים ברכות, יוצרים שטיח טבעי של צבעים.

האגם היה מרכז פעילות ופנאי. דמיינו את דמטריוס ובניו זורקים רשתות בשעות הבוקר המוקדמות, ההתרגשות של תפיסת דגים טריים מעוררת ציפייה. קרפיונים ודגי זהב מבהיקים מתחת לפני השטח, תנועותיהם יוצרות אדוות עדינות במים.

ילדים משתעשעים ומשפריצים מים על שפת האגם, צחוקם מהדהד ברחבי האגם. בערבים, המשפחה הייתה יוצאת לשיט בסירה, גולשת על פני המים השקטים ומשתפת סיפורים ושירים תחת כיפת שמיים מלאה בכוכבים.

אחד הסיפורים האהובים הוא על ‘דגי הזהב’, שבו הילדים היו יוצרים קינים מעשבי אגם כדי למשוך את הדגים הזוהרים, ותופסים אותם עם רשתות פשוטות—משחק ששילב הנאה עם התגמול המעשי של דיג.

האגם היה הרבה יותר מנוף יפהפה; הוא היה מקום שסיפק מזון, הנאה, וקשר עמוק עם קצב הטבע.”

12. הפלטפורמה

ממשיכים במעלה המדרגות, אתם עוצרים בפלטפורמה, מרפסת קטנה שמאפשרת רגע של מחשבה בין הקומות.

“המרחב הזה משמש למספר מטרות. זהו צומת בתוך האחוזה, שמחבר בין חדרים וקומות שונות. כאן תלויה תיבת מזון מרושתת, פתרון פרקטי לשמירה על מוצרי מזון מתכלים קרירים ובטוחים ממזיקים.

על הקירות תוכלו להבחין בחפצים יומיומיים—סל קלוע, מטרייה עם ידית מגולפת, ושאל שתלוי על וו. הפרטים הקטנים האלה מוסיפים לתחושת החיים בתוך הבית, ומזכירים לכם שזהו מקום מלא בפעילות.

מהפלטפורמה, תוכלו להציץ למטה אל אולם הכניסה, ואולי לדמיין קולות רחוקים או את צלצול פעמון הברונזה.

העריכו את המלאכה של בניית המדרגות, את המעקה החלק שפותח ממגע ידיים רבות, ואת חריקת העץ הקלה של המדרגות—פסקול של החיים היומיומיים ותנועת בני הבית.”

13. אולם קבלת פנים (דוקסטוס)

כשאתם נכנסים לאולם הקבלה, מיד מתרשמים מהפאר שלו. התקרה הגבוהה מקושטת בעבודות עץ מורכבות ומוטיבים מצוירים שמושכים את העין.

“דמיינו את החדר הזה מלא באנרגיה תוססת של חגיגה. הקירות מהדהדים עם מוזיקה וצחוק, והאוויר מלא בניחוחות של פרחים ומאכלים מעודנים.

האולם שימש כלב חיי החברה, מארח אירועים כמו חתונות מפוארות, פסטיבלים וריקודים. דמיינו שולחנות ארוכים ערוכים בכלי כסף מבהיקים וכוסות קריסטל, נרות מפיצים אור חם על פני האורחים המתקבצים. נגנים מנגנים מנגינות מסורתיות, והמלודיות מתערבבות בשיחות.

האולם הזה הוא יותר מחלל פיזי; הוא אוצר זיכרונות, במה שעליה סופרו סיפורי הדורות במשך השנים.”

14. חדר הקיץ היומיומי

כשאתם מטפסים במדרגות העץ, אתם מגיעים לחדר הקיץ היומיומי, חלל שמלא באור וברוח עדינה מהחלונות הפתוחים.

“הרגישו את הקרירות של רצפת העץ הממורקת מתחת לרגליכם. הקירות מעוטרים בדוגמאות עדינות, והחדר מרוהט בפשטות כדי לספק נוחות בחודשי הקיץ החמים.

החדר הזה שימש לא רק כחלל מגורים, אלא גם כבית מלאכה לפרוות. קסטוריה הייתה ידועה במסחר הפרוות שלה, ומשפחת אייבאזיס שיחקה תפקיד חשוב בתעשייה הזו.

דמיינו אומנים יושבים סביב שולחן גדול במרכז החדר, ידיהם מיומנות תופרות חתיכות פרווה במחטים מיוחדות. רחש השיחות מתערבב עם צלילי הגזירה וההשחלה של המחטים.

הפרוות שנוצרו כאן היו מבוקשות בכל רחבי אירופה, סמלים של יוקרה ומלאכת יד מעולה. בית המלאכה היה מקום של יצירתיות ותעשייה, שתורם לשגשוג המשפחה.

אך החדר היה גם מקום משפחתי. אחר הצהריים, העבודה הייתה עוצרת, והחדר היה הופך למקום למנוחה. החלונות הפתוחים חשפו נופים של הגן, וריחות הפרחים וצלילי הציפורים מילאו את החדר.

חשבו על השילוב של עבודה וחיי משפחה כאן—שיקוף של תקופה שבה מקצועות רבים נעשו בבית, וכל בני המשפחה תרמו לרווחת הקולקטיב.”

15. חדר החורף היומיומי

ליד חדר הקיץ נמצא חדר החורף היומיומי, מקום נעים וחמים בימי החורף הקרים. האווירה כאן חמימה ומזמינה, עם צבעים עשירים ומרקמים שעוטפים אתכם כמו חיבוק מרגיע.

“אח ‘בוצ’רי’ גדול שולט באחת הקירות, והאח מספיק גדול כדי לשבת סביבו. דמיינו את הלהבות רוקדות, מפיצות אור זהוב שמאיר את פניהם של בני המשפחה היושבים בקרבת מקום.

החדר מרוהט בכריות רכות ושולחנות נמוכים. הקירות מעוטרים בשטיחי קיר ובבדים רקומים, כל אחד מהם מספר סיפור או מציג סצנות מהפולקלור המקומי.

הערבים כאן היו זמן של ביחד. דמיינו את המשפחה עסוקה ב’עבודת לילה’, מושג המתאר את הפעילויות שהעסיקו אותם אחרי השקיעה. הנשים אולי סורגות או אורגות, המחטים שלהן קלות ומייצרות בגדים וטקסטילים.

הגברים עשויים לגלף עץ או לתקן כלים, והשיחות ביניהם שוזרות סיפורי היסטוריה, הומור וחוכמה. הילדים מקשיבים בקשב רב, לומדים מהסיפורים וסופגים את הערכים שמשותפים.

החדר מלא בניחוח של תה צמחים ולעיתים גם ערמונים קלויים או מאפים מתוקים. מוזיקה לעיתים קרובות מלווה את המפגשים האלו, מישהו מנגן על לאוטה או שר שיר מסורתי ברכות.

החדר הזה מגלם את מהות הבית—מקום שבו החום הוא גם פיזי וגם רגשי, שבו הקשרים מתחזקים והמסורות נשמרות.”

16. סלון (Krevvata)

המעבר לסלון מהיר, אך האווירה משתנה לאינטימיות מעודנת. החדר מקושט בבדים מפוארים, שטיחים מורכבים ורהיטים מעוצבים בקפידה.

“דמיינו אורחים שמתקבלים בחדר הזה ומוצעים להם את האירוח הטוב ביותר. כיסאות נוחים מזמינים מנוחה, והקירות מעוטרים במדפים המציגים פורצלן עדין, כלי כסף ופריטי ירושה משפחתיים יקרים.

האווירה כאן שקטה ומכובדת. השיחות נוגעות בנושאים כמו אמנות, ספרות או אירועי היום.

המראה הגדולה משקפת את האור, מה שהופך את החדר למרווח יותר. פרחים טריים, מסודרים באגרטלים מעוטרים, מכניסים את הטבע פנימה, וריחותיהם העדינים משפרים את השלווה של החלל.

החדר הזה היה שמור למבקרים חשובים, מקום שבו נוצר רושם ראשוני והעמקת הקשרים.

חשבו על הטיפול שנדרש לתחזוקת החדר הזה—ניקוי קפדני של גילופים מורכבים, סידור זהיר של הקישוטים—כל זה משקף את הגאווה המשפחתית ותשומת הלב לפרטים.”

17. מרפסת

כשתצעדו למרפסת, תראו נוף עוצר נשימה. הגינה מתחתיכם, ובמרחק, פני האגם.

“הרגישו את הבריזה העדינה נושאת עמה את ריחות הפריחה ואת קולות העיירה הרחוקים. המרפסת מקושטת בעציצים, העלים שלהם מרשרשים ברכות.

זה היה מקום של מחשבה וחיבור לטבע. דמיינו את טסיה עומדת כאן בשעות הבוקר המוקדמות, לוגמת כוס תה צמחים כשהעולם מתעורר סביבה. או אולי דמטריוס מביט אל האגם, מהרהר בהצלחות המסחר שלו וברווחת משפחתו.

המרפסת מציעה פרטיות תוך שהיא מחבקת את הפתיחות של החוץ—איזון מושלם.

עצרו כאן לרגע, ספגו את השלווה ואת התחושה של נצחיות. זה מקום שבו ניתן להניח בצד את הדאגות, גם אם רק לרגע.”

18. איקונוסטזיס

אתם ניגשים ל”איקונוסטסיס”, חלל קדוש שמקרין כבוד ודבקות.

“נישה המעוטרת באיקונות דתיות מקדמת את פניכם, כל דמות מצוירת בפרטים מדויקים ובצבעים עשירים. פניהם של קדושים וסצנות מהתנ”ך נראות כאילו הן משגיחות על הבית, מעניקות הגנה והכוונה.

אור רך מנר תמידי מפיץ אור חם, שמשתקף מעל פני השטח המוזהבים. ריח עדין של שעוות דבורים ולבונה ממלא את האוויר, יוצר אווירה של שלום.

כאן המשפחה התכנסה לתפילות יומיות, רגעי מחשבה ולעיתים קרובות חיפשו נחמה בזמנים מאתגרים. הצלבים, פמוטים וספרי התפילה אינם סתם חפצים; הם גשרים לאמונה ולמסורת.

האיקונוסטסיס הוא תזכורת לתפקיד המרכזי שהאמונה מילאה בחיי המשפחה, והשפיעה על ערכיהם, החלטותיהם והקשר שלהם עם הקהילה.”

19. מרתף לביגוד

אתם נכנסים למרתף הבגדים, חלל שבו שמרו את הבגדים והבדים היקרים של המשפחה.

“שורות של ארונות עץ ותיבות מסודרות לאורך החדר, כל אחת מחזיקה פריטים שנוצרו בקפידה. פתחו מגירה, ותמצאו מצעים ארוגים בעדינות, מפות רקומות או עבודות תחרה עדינות.

מהווים על ווים מקושטים תלויים תלבושות מסורתיות, מלאות בצבעים ודפוסים מורכבים. בגדים אלו נלבשו באירועים מיוחדים, וכל תפר משקף שעות של עבודה מדויקת.

דמיינו את תיאודורה מקפלת בזהירות שאל שזה עתה סיימה, העיצוב המורכב שלו מעיד על כישרונה. או אולי בת צעירה שמנסה שמלה חגיגית, מסתובבת בהנאה כשהבד מסתחרר סביבה.

במרתף הזה נשמרו גם חומרים לפרויקטים עתידיים—גלילי בד, סלילי חוטים וסלים מלאים בצמר המוכן לטווייה.

החדר הזה מספר על חשיבות אמנות הטקסטיל בבית. זה היה מקום של יצירתיות והכנה, שבו הפונקציונלי השתלב עם היפה.”

20. חדר באגף המזרחי

החדר באגף המזרחי הוא חלל מואר באור רך, עם חלונות שקולטים את השמש של הבוקר.

“החדר הזה אולי שימש כחדר אורחים או כמקום שקט לקריאה ולימודים. הריהוט פשוט אך נוח—מיטה עם ראש מיטה מגולף, שולחן כתיבה ליד החלון, ומדפים מלאים בספרים ומגילות.

דמיינו חוקר או קרוב משפחה שמתארח כאן, מוצא שקט ושלווה באווירה המרגיעה של החדר. ייתכן שהקירות היו מעוטרים במפות או יצירות אמנות, מעוררי מחשבה ושיחה.

אולי זה גם היה מקום שבו הילדים קיבלו שיעורים, שכן המשפחה העריכה את החינוך ואת השאיפה לידע.

הפשטות של החדר הזה מנוגדת לפאר שבאזורי הקבלה, ומדגישה את המטרות המגוונות של האחוזה.”

21. חדר חורף טוב

כשאתם חוזרים לצד הצפוני, אתם נכנסים לחדר החורף הטוב, מקום של נוחות וחמימות בימי החורף הקרים ביותר.

“האח כאן גדול ומרשים, והמדף שלו מעוטר בתמונות משפחתיות ובפריטים יקרים. החדר מסודר בצורה שמזמינה שיחה, עם כיסאות וספות שממוקמים כדי לעודד אינטראקציה.

דמיינו ערבים שמבלים כאן עם בני משפחה וחברים מורחבים. האוויר מלא בריח העשיר של עץ בוער, ואור רך מהאח מפזר צללים מרקדים ברחבי החדר.

סיפורים משותפים, החל מפולקלור ועד אנקדוטות אישיות. אולי אורח מספר על מסעות רחוקים, ומרתק את המאזינים עם תיאורים של מקומות רחוקים.

מוגשים כיבוד—יין חם עם תבלינים, מאפים מתוקים ואגוזים קלויים. האווירה חמה ומזמינה, מלאה בשיתוף ורעות.

החדר הזה מגלם את מהות האירוח ואת השמחה שבחוויות משותפות. הוא משקף את הרצון של המשפחה ליצור סביבה נעימה ומזמינה לכל מי שנכנס.”

22. חדר אמצעי

ליד חדר החורף הטוב נמצא החדר האמצעי, חלל צנוע ששירת מטרות מעשיות.

“החדר הזה אולי שימש כחדר אריגה או כמרחב עבודה למשימות שונות בבית. נול גדול יכול היה למלא את החדר, עם חוטים בצבעים שונים שנמתחים על המסגרת שלו.

דמיינו את הצליל הקצבי של הנול בזמן שהבד נארג, והאורג שקוע בתהליך המדיטטיבי. הקירות עשויים היו להיות מלאים במדפים שעליהם סלילים של חוטים, סלים של צמר ודוגמאות לעיצובים חדשים.

לחלופין, ייתכן שהחדר שימש למגורי משרתים או לאחסון, בהתאם לצרכים התפעוליים של האחוזה.

למרות שאינו מפואר כמו אזורים אחרים, החדר האמצעי היה חיוני לתפקוד היומיומי של הבית.”

23. גלריה (פרטנון)

חדר הישיבה הרשמי הוא מקום של אלגנטיות וחן, שמור למפגשים מיוחדים בין נשים.

“החדר מרוהט בכיסאות ושולחנות עדינים, מעוטר ביצירות אמנות ובדים יפים. צבעים רכים ומוטיבים פרחוניים יוצרים אווירה מעודנת.

כאן היו הנשים נפגשות לשתף חדשות, לעסוק בעבודות יד או ליהנות מהאזנה למוזיקה וקריאת שירה. החדר סיפק להן מקום מפלט שבו יכלו לבטא את עצמן בחופשיות ולחזק קשרי חברות.

דמיינו את תיאודורה מארחת תה, השולחן ערוך בכוסות פורצלן ומבחר פינוקים טעימים. השיחות זורמות בנעימים, נוגעות במשפחה, באמנות ובאירועים המתרחשים בקהילה.

החדר הזה מדגים את החשיבות התרבותית של אינטראקציה חברתית ואת תפקידן של הנשים בשימור הקשרים החברתיים.”

24. סלון רשמי

חדר הישיבה הרשמי הוא מקום של אלגנטיות וחן, שמור למפגשים מיוחדים בין נשים.

“החדר מרוהט בכיסאות ושולחנות עדינים, מעוטר ביצירות אמנות ובדים יפים. צבעים רכים ומוטיבים פרחוניים יוצרים אווירה מעודנת.

כאן היו הנשים נפגשות לשתף חדשות, לעסוק בעבודות יד או ליהנות מהאזנה למוזיקה וקריאת שירה. החדר סיפק להן מקום מפלט שבו יכלו לבטא את עצמן בחופשיות ולחזק קשרי חברות.

דמיינו את תיאודורה מארחת תה, השולחן ערוך בכוסות פורצלן ומבחר פינוקים טעימים. השיחות זורמות בנעימים, נוגעות במשפחה, באמנות ובאירועים המתרחשים בקהילה.

החדר הזה מדגים את החשיבות התרבותית של אינטראקציה חברתית ואת תפקידן של הנשים בשימור הקשרים החברתיים.”

25. סוף סיור

כשהמסע שלנו דרך אחוזת נראנזיס אייבאזיס מגיע לסיומו, אנו מקווים שהרגשתם את ההדים של חיים שחיו כאן פעם—השמחות, האתגרים והמסורות שעיצבו אותם.

האחוזה הזו היא יותר מאתר היסטורי; היא שטיח ארוג מחוטים של סיפורים אינסופיים. כל חדר, כל חפץ, שומרים זיכרונות שמחברים אותנו לזמן ולמקום עשירים בתרבות ובחוויות אנושיות.

תודה שאיפשרתם לנו לשתף את הסיפורים האלה איתכם. מי ייתן ורוח הבית הזה והחום של ההיסטוריה שלו ילוו אתכם בהמשך דרככם.

לפני שתעזבו, אנחנו מזמינים אתכם לבקר שוב באזורים שתרצו לחקור מחדש, לבקר בחנות המוזיאון שלנו למזכרות, או לשוחח עם הצוות שלנו אם יש לכם שאלות.

נסיעה בטוחה, ואנו מצפים לקבל את פניכם שוב בלב קסטוריה.

Welcome back, please log in to your account

[pmpro_login]